Csatlakozz hozzánk Facebook-on!!!

Üdvözöllek a fórumon!
Ahhoz, hogy hozzá tudjál szólni a témákhoz, regisztrálni kell ITT, ez 1percbe telik, és nincs aktiváló e-mail.


Szerző Téma: 1988: Alain Prost vs. Ayrton Senna  (Megtekintve 1104 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. Augusztus 20, 13:32
Válasz #2

F1Andris

 • *
 • Információ Nem elérhető
 • Forma-1 Világbajnok
 • Törzstag
 • Hozzászólások: 3580
 • "Be on the edge"
  • Profil megtekintése
  • f1gp.hu

2009. Augusztus 20, 13:29
Válasz #1

F1Andris

 • *
 • Információ Nem elérhető
 • Forma-1 Világbajnok
 • Törzstag
 • Hozzászólások: 3580
 • "Be on the edge"
  • Profil megtekintése
  • f1gp.hu
1988: Alain Prost vs. Ayrton Senna
Az 1988-as esztendőben a Formula-1 történetének egyik legnagyobb, és legkiélezettebb küzdelme vette kezdetét, amikor Ayrton Senna és Alain Prost is a McLaren-Honda volánjánál mérték össze tudásukat.

A két rivális a tizenhat futam alatt mindössze egyszer talált legyőzőre az Olasz Nagydíjon Gerhard Berger személyében. Monza kivételével valamennyi futamon Senna vagy Prost állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A Monzai győzelem különösen sokat jelentett a Ferrari számára, akik a 90 esztendős korában elhunyt Enzo Ferrari emlékének adóztak a diadallal. Enzo Ferrari a Formula-1 történetének egyik legsikeresebb csapatát hagyta az utókorra.Az évad Alain Prost győzelmével indult, ahol francia pilóta Senna hazai közönsége előtt diadalmaskodott. Imolában Senna az első rajtkockából indulva aratott győzelmet, Prost és Piquet előtt.

Monte Carlo utcáin Senna kiválóan szerepelt, amikor három másodperccel gyorsabbnak bizonyult csapattárásnál. Prostnak sikerült hátrányát ledolgoznia, azonban tizenkét körrel a verseny vége előtt Senna ötven másodperccel vezetett a francia pilóta előtt. Ekkor megtörtént az, amire senki nem számított. Senna (200 méterrel akkori lakásától) versenye a szalagkorlátnak csapódva ért véget. "Az ütközés nyomai még hónapokkal később is meglátszottak a szalagkorlátban, s mindig a hibámra emlékeztettek." – panaszkodott Senna.

Május 29-én Mexikóban bőgtek fel a versenyautók motorjai, és a McLaren versenyzői újabb kettős győzelmet szereztek, ahogyan Kanadában is. A Kelet Amerikai Nagydíjat követően a két versenyző 3-3 győzelmet tudhatott magáénak, így nem okozott nagy meglepetést Prost hazai közönsége előtt aratott győzelme sem.

A soron következő két futamon Senna diadalmaskodott, Silverstone és Hockenheim versenypályáin. Prost az Angol Nagydíjon a tizenhatodik helyre esett vissza, így a verseny első harmadában feladta a küzdelmet. A Hungaroringen ismét Senna vitte el a pálmát, amely során összetűzésbe került csapattársával, s kishíjján mindketten a pálya szélén landoltak.

Spaban a brazil versenyző a negyedik győzelmét ünnepelhette sorozatban, miközben Prost az egyik vezetőszárny rossz beállítására panaszkodott. Ezt még Ayrton Senna is megerősítette. "Amikor láttam, hogy mit tesz Alain azt hittem rosszul látok. Akár azonnal is megmondhattam volna neki, hogy a beállítások nem helyesek."

Az évad tizenharmadik futamát megelőzően Prost a francia sajtónak elmondta, hogy a csapat számára gyengébb motort bocsátott rendelkezésre, mint Sennának. A vádak nagy vitákat váltottak ki a McLaren és a Honda házatáján. Ekkor Alain Prost elmondta, hogy félreértették. A verseny kishíjján katasztrófába torkollott. Senna és Prost rajt és célegyenesben összetűzésbe kerültek egymással, amikor a célegyenesben Senna leszorította csapattársát a pályáról. A futamot végül Prost nyerte meg, míg Bernie Ecclestone pénzbírsággal fenyegette meg Sennát.

Prost Jerezben is győzedelmeskedett, így 84:79 arányban vezetett Sennával szemben, míg a győzelmek terén Senna 7:6 arányban állt csapattársa előtt. Mivel csupán a legjobb tizenegy eredményt vették figyelembe a végelszámoláskor, így a brazil versenyző számára egy győzelem a Suzukai versenypályán a világbajnoki címet jelentette volna. A rajtnál Senna motorja lefulladt, s tizenkét versenyző haladt el mellette, amíg újra fel tudta venni a küzdelmet, és a maga javára eldönteni a küzdelmet, s egyben a világbajnoki címet is. "Ez egy nagyon kemény szezon volt számomra és Alain számára is. Szoros harcok alakultak ki kettőnk között, és hatalmas nyomás nehezedett a vállunkra."

Prost Ausztráliában egy újabb győzelemmel lett gazdagabb, s ez volt egyben a turbó utolsó diadala is a Formula-1-ben.


VILÁGBAJNOK: Ayrton Senna


 


Weblap Olcsón! PC Szaki Most! specitool.hu
Finom17.com
mora, sopron, biorezonancia, homeopatia, colon, akupuntura
starbug -
Tudomány, sztárok, érdekességek