Csatlakozz hozzánk Facebook-on!!!

Üdvözöllek a fórumon!
Ahhoz, hogy hozzá tudjál szólni a témákhoz, regisztrálni kell ITT, ez 1percbe telik, és nincs aktiváló e-mail.


Szerző Téma: 1950 - Kezdetét veszi az F1 világbajnokság  (Megtekintve 1271 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. Augusztus 18, 20:06
Válasz #2

F1Andris

 • *
 • Információ Nem elérhető
 • Forma-1 Világbajnok
 • Törzstag
 • Hozzászólások: 3581
 • "Be on the edge"
  • Profil megtekintése
  • f1gp.hu

2009. Augusztus 18, 19:57
Válasz #1

F1Andris

 • *
 • Információ Nem elérhető
 • Forma-1 Világbajnok
 • Törzstag
 • Hozzászólások: 3581
 • "Be on the edge"
  • Profil megtekintése
  • f1gp.hu
Kezdetét veszi az F1 világbajnokság1947 októberében egy párizsi autószalonban a Federation Internationale de Automobile tagjai megállapodtak az autósport legmagasabb osztályára vonatkozó előírásokban, szabályokban.Ekkor kapta a napjainkban is használatos Formula-1 elnevezést is, és évről évre új előírások, szabályok léptek életbe, ami - általában - a sport népszerűségének növelését eredményezte.

A Formula-1 kezdeteiben még nem fektettek nagy hangsúlyt a pilóták, nézők biztonságára, így a Formula-1 áldozatinak száma szinte évről évre nőtt.Az első évadban induló nyolc csapatból, a három olasz versenyistálló egymás ellen is versengett a hazai közönség megnyeréséért.A világbajnokság első évében megrendezésre került hét futamból a legjobb négy eredményt vették figyelembe az összesítésnél. Az első versenynaptárban hat Nagydíj (Angol-, Monaco-, Svájci-, Belga-, Francia- és Olasz Nagydíj) szerepelt.

A minimális versenytáv háromszáz kilométer volt, vagy minimum három óra verseny. Az egyetlen Európán kívüli verseny az Indianapolisi 500 mérföldes verseny volt, ami szintén a világbajnoki sorozathoz tartozott, amely azt a célt szolgálta, hogy a tengeren túl is felkeltse az emberek érdeklődését.
1950 és 1960 között az Indy 500 mindig szerepelt a versenynaptárban, de ezalatt a tizenegy év alatt mindössze egy versenyző állt rajthoz a európai versenyzők közül Indianapolisban, ő nem más, mint Alberto Ascari volt, a híres Antonio Ascari fia.
A legelső történelmi versenyre, a Forma-1-es világbajnoki sorozat első futamára 1950. május 13-án került sor Nagy-Britanniában. Ezen a futamon a 150.000-es közönség előtt, a későbbi világbajnok Giuseppe Farina diadalmaskodott Luigi Fagioli és Reg Parnell előtt.
A második megmérettetést egy tömegkarambol tett emlékezetessé, A Monte Carloban megrendezésre került futam első körben Farina a vizes pályán elvesztette uralmát autója felett, megpördült, majd keresztbe állt az úton. Gonzalez nem tudta kikerülni, és a két autó összeütközött. Fagioli még időben észrevette az akadályt, ám a vizes pályán az ő autója is keresztbe állt a pályán. Rosier, Manzon, Schell, Graffenried, Trintignant, Harrison és Rol is részesei lettek a karambolnak. A balesetben senki nem sérült meg, a futamot megszakították.Az Indianapolisi 500 mérföldes futamot a Svájci Nagydíj követte, ahol Farina egy újabb győzelemmel lett gazdagabb, míg Belgiumban ismét Fangio játszotta a főszerepet, így mindkét versenyző számláján két-két győzelem szerepelt.Az 1950-es esztendőben a világbajnoki cím sorsa a legutolsó megmérettetésen dőlt el, Monzában. Fangio - 26, Fagioli - 24, míg Farina - 22 ponttal rendelkezett az utolsó megmérettetést megelőzően.

Miután Fangio és Farina egy nagyobb teljesítményű autóval vettek részt a megmérettetésen, Fagioli-nak nem sok esélye volt a győzelemre. Fangio esélyei is hamar semmisség váltak, amikor a váltó megadta magát. A célvonalon Farina haladt át elsőként, aki ezzel megszerezte a világbajnoki címet. A Ferrarinál ezen idő alatt egy új fejlesztésű motoron dolgoztak, amely a világbajnokságon kívül rendezett futamokon igen jól szerepelt. A népszerű és kedvelt volánzsonglőr, Alberto Ascari több megmérettetésen is rajthoz állt a többek által vitatott versenygéppel, ám egyetlen világbajnoki futamon sem gördült ki az aszfaltra.

VILÁGBAJNOK: GIUSEPPE FARINA


« Utoljára szerkesztve: 2009. Augusztus 20, 07:22 írta F1Andris »

 


Weblap Olcsón! PC Szaki Most! specitool.hu
Finom17.com
mora, sopron, biorezonancia, homeopatia, colon, akupuntura
starbug -
Tudomány, sztárok, érdekességek