Csatlakozz hozzánk Facebook-on!!!

Üdvözöllek a fórumon!
Ahhoz, hogy hozzá tudjál szólni a témákhoz, regisztrálni kell ITT, ez 1percbe telik, és nincs aktiváló e-mail.


Szerző Téma: Red Bull Air Race 2009  (Megtekintve 1012 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2009. Augusztus 20, 18:50
Válasz #2

Laszmen

 • *
 • Információ Nem elérhető
 • Forma-1 Világbajnok
 • Törzstag
 • Hozzászólások: 2526
  • Profil megtekintése
  • E-mail
 • Kedvenc pilótád: Kimi Räikkönen

2009. Augusztus 20, 18:43
Válasz #1

Ivancia

 • F1 Challenge Fan
 • *
 • Információ Nem elérhető
 • Forma-1 Világbajnok
 • Törzstag
 • Hozzászólások: 2509
 • KC23!
  • Profil megtekintése
  • E-mail
 • Kedvenc csapatod: Ferrari
 • Kedvenc pilótád: Karun Chandhok
Goulian nyerte a Red Bull Air Race budapesti fordulóját

Michael Goulian kerekedett felül a legjobban szereplő pilótákkal vívott gigászi küzdelemben a Red Bull Air Race budapesti futamának döntőjében, augusztus 20-án. A második helyet Paul Bonhomme szerezte meg, a brit pilóta átvette a vezetést az összesítettben. Rajtuk kívül Kirby Chambliss állhatott még a dobogóra. A meglepő fordulatokban és szabálytalanságokban egyaránt bővelkedő versenyben Besenyei Péternek nem sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé.

Goulian budapesti győzelmével az összesített eredménylista középmezőnyébe került. Az egyesült államokbeli pilóta budapesti győzelmének köszönhetően a ranglista 8. helyén áll elején áll 18 ponttal. A világbajnokságot jelenleg a brit Paul Bonhomme vezeti 42 ponttal, és tőle mindössze egy ponttal mondhat kevesebbet a magáénak az osztrák Hannes Arch. Besenyei Péter a világbajnokság tizedik, helyén áll12 ponttal.

Pilonszakítás és diszkvalifikációk

A budapesti forduló edzőfutamain Hannes Arch volt a leggyorsabb, a legjobb ideje 1:11.13 perc volt. Micheal Goulian már az edzéseken kitűnt az eddiginél sokkal meggyőzőbb teljesítményével, és a második legjobb eredményt hozta. Az edzés második napján szintén Arch diadalmaskodott, a második legjobb időt a francia Nicolas Ivanoff repülte. Michael Goulian ismét igen jól teljesített, a harmadik leggyorsabb volt.

Hannes Arch tarolt az edzőfutamokon

Arch legnagyobb ellenfele, az összesítettben második Paul Bonhomme nem hozta a legjobb formáját, és két büntetőpontot is begyűjtött. A brit pilóta egyébként úgy gondolja, Arch gépe új motorjának köszönhetően tud olyan gyors lenni.

Chambliss megúszta büntetés nélkül

Az edzőfutamokon több pilótát diszkvalifikáltak: az egyesült államokbeli Mike Mangold és az ausztrál újonc, Matt Hall a startvonalnál átlépték a megengedett sebességet. Besenyei futama sem volt érvényes, mert túlságosan közel repült a nézőkhöz. A japán Yoshi Muroya 10 másodperces büntetést kapott egy pilon szétszakításáért.

Chambliss aratott a kvalifikáción

Az augusztus 19-ei kvalifikáción az agresszív repülési stílusáról is ismert egyesült államokbeli Kirby Chambliss aratta le a babérokat: 1:10.76 perc alatt teljesítette a 6,6 km hosszú budapesti pályát. A pilóta, aki az idei szezonban eddig nem hozta a formáját, új motorral indult a budapesti fordulón.

A váltás úgy tűnik, jó ötlet volt, ráadásul megszerezte azt a pluszpontot is, ami az újabb versenyszabályzat értelmében a kvalifikációs futam leggyorsabb pilótájának jár.

Hannes Arch a második legjobb időt repülte (1:11.48 perc), és két büntetőpontot is begyűjtött. Igen jól jött volna az a plusz pont, amelyet a kvalifikáció első helyezettje kap, hiszen így növelhette volna előnyét legnagyobb riválisával, a brit Paul Bonhomme-mal szemben. A brit pilóta "mélyrepülése" azonban a kvalifikációs futamon is folytatódott, csak a hatodik legjobb időt sikerült teljesítenie.

Goulian formába lendült

Matt Hall, az ausztrál újonc a tapasztalt pilótákat megszégyenítő eredményeket ért el, a kvalifikáción 1:12-01 perces időt repült, és ez csak mintegy két másodperccel gyengébb, mint Chambliss ideje.

Az elmúlt években Edge 540 és Extra 300SR gépekkel versenyző Besenyei ma új MXS-R gépével szállt versenybe, és a nyolcadik legjobb időt repülte. A magyar pilóta nem állt rajthoz az előző, a kanadai Windsorban megrendezett fordulón, mert repülőgépével kényszerleszállást kellett végrehajtania, és az tönkrement.

"A mai nap célja az volt, hogy bekerüljek az első tízbe. Nem akartam nagyot hibázni, ezért nem mentem el a végsőkig. A budapesti pálya nagyon szűk, könnyű hibázna a fordulókban" - mondta a pilóta a kvalifikációs futamot követő interjúban a tököli repülőtéren.

A nézők is készültek

Nem jutott be az első tízbe a brit Nigel Lamb, a kanadai Pete McLeod, a dél-afrikai Glenn Dell, a japán Muroya Yoshihide és az orosz Szergej Rakhmanyin sem, ők az új versenyformának köszönhetően augusztus 20-án a Wild Card (szabadkártyás) futamban versenyezhettek a legjobb tizenkettőbe be jutásért. Ebben a futamban Nigel Lamb és Muroya Yoshihide szerepelt a legjobban, és folytathatták a küzdelmet.

Besenyei nem jutott be a legjobb nyolc közé

A legjobb 12 összecsapásában el kellett búcsúznia a versenytől Besenyei Péternek, ugyanis csak a tizedik leggyorsabb repülést produkálta, ebben szerepe volt a két büntetőpontnak, amit szabálytalan repülésért kapott. Nem került be a Szupernyolcak közé Alejandro Maclean, Muroya Yoshihide és Nigel Lamb sem.

A középdöntőnek megfelelő Szupernyolcak versenyében Kirby Chambliss repült a legjobban. Hannes Arch bravúrosan kezdett, hajszálpontosan az előírt 370 kilométer per órás sebességgel száguldott át a rajtvonalon. Az osztrák pilóta azonban 2 másodperces büntetést kapott, mert szabálytalanul hajtotta végre a "kés" nevű manővert. Büntetőpontot kapott Mike Mangold és Matt Hall is, a francia Nicolas Ivanoffot pedig kizárták, mert a megengedettnél gyorsabban, 374  kilométeres sebességgel indított.

Arch alulmaradt

A döntőben Michael Goulian, Paul Bonhomme, Hannes Arch és Kirby Chambliss küzdtt meg a győzelemért. Goulian 1:12.51-es idővel verte a mezőnyt, a második Paul Bonhomme lett, aki úgy tűnik, a döntőre összeszedte magát, és 1:13.13 perc alatt repülte végig a pályát.

A bronzérmet Kirby Chambliss érdemelte ki 1:13.53 perces idővel. Hannes Arch eredményén sokat rontott, hogy ismét 2 másodpercet levontak tőle egy szabálytalan manőverért, így a hivatalos ideje 1:13.83 perc lett.

A Red Bull Air Race a hatodik alkalommal tért vissza a magyar fővárosba. A Budapest szívében, a Duna felett rendezett Red Bull Air Race verseny már 2003 óta szerepel a világbajnokság állomásai között.
?Minden tiszteletem Chandhok-é, egy kedves srác. Látok annyit benne, ami elég egy világbajnoki címhez? Nos, ezt majd az idő eldönti. Ennek a történetnek még jó vége is lehet, de egyelőre nem tud autóhoz jutni.?
Eddie Jordan

 


Weblap Olcsón! PC Szaki Most! specitool.hu
Finom17.com
mora, sopron, biorezonancia, homeopatia, colon, akupuntura
starbug -
Tudomány, sztárok, érdekességek