Felipe Massa interjú
A Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa a La Repubblica olasz lapnak adott egy igencsak tartalmas interjút, amit most az F1-live.hu-n el is olvashatnak.
Massa beszélt Michael Schumacher-ről, balesetéről, gyermekéről, a jövőről, és természetesen a Ferrariról.
Kiktől tartasz leginkább 2010-ben?
A McLaren és a Red Bull-Racing az, akiktől többet várok, ám a korábban Brawn GP néven futó csapat is jól szerepelhet. Ez az a csapat, amely megnyerte a világbajnokságot, és most a Mercedes hatalomátvételével első osztályú csapat lehet. Évről évre egyre nagyobb lehet.
Különösen, ha Schumacher érkezik…
Nagyon dolgokat vihetnek együtt véghez. De én többet várok a McLaren-től és a Red Bull-tól. A britek nagyon erősek Hamilton-nal és Button-nal, és biztosan nagyon versenyképes csapatuk lesz. A Red Bull volt a legjobb csapat az idei bajnokság második felében.
Ha Schumacher valóban érkezik a Mercedes-hez, mi az, amit tud adni, amivel több lehet a csapat?
Jelen pillanatban nem túl sokat. Régóta versenyzett, és azóta sok minden megváltozott…
El tudod képzelni őt ezüst-színű autóban?
Nagyon furcsa lesz, de mindenkinek azt kell tennie, ami szerinte a legjobb az életében. Nagyon szeretem Michael-t. Ha ő így boldog lesz, akkor én is az leszek. A pályán viszont egymás riválisai leszünk. Le fogom győzni őt.
Schumacher boldog, hogy visszatérhet?
Még nem beszéltünk (mosolyog). Rubens viszont nagyon boldog, hogy a Williams-hez szerződhetett.
Hogy lehetséges az, hogy Schumacher megváltoztatta a véleményét hat hónap alatt.
Michael-nek volt egy súlyos balesete. Fiorano-ban tesztelt, ami nem ment jól. Emlékszem, felhívott, és mondta nekem, fáj a nyaka. Egyes kanyarokban még látási problémái is voltak. Utána elment a vizsgálatokra, ahol elmondták neki, hogy nincs minden rendben a nyakával. Öt hónap alatt jobbra fordultak a dolgok.
Nem biztos, hogy azért nem tért vissza mert megijedt?
Igazából az az autó, amivel ő ment, az egy teljesen más téma. Ott több volt a tapadás, és a stabilitás, valamint a leszorítóerő is nagyobb volt.
Szóval félt, hogy nehézségekkel kell szembenéznie?
Nem gondolom. Nem hiszem. Szerintem ezekhez a problémákhoz minden versenyzőnek alkalmazkodnia kell. Ráadásul ő egy olyan versenyző, aki tudja, hogy hogyan kell megtanulni az új dolgokat. Hogyha tényleg visszatér, akkor igen nagy különbséget fog látni a mostani, és aközött, amikor ő versenyzett.
Enzo Ferrari korábban mindig azt mondta, ha egy versenyzőnek gyermeke születik, akkor körönként egy másodpercet lassul.
Ez nem igaz. Schumacher sok világbajnoki címet is nyert, miközben két gyermeke is volt már akkor. Felipinho november 20-án született. Pár nappal később gokartversenyen vettem részt, ahol én nyertem.
Mégis mi változott a gyermeked születése óta?
A pályán, semmi!
Ez azt jelenti, hogy amikor áthaladsz egy kanyaron 300 km/órával, tényleg ugyanúgy nyomod, mint előtte?
Amikor mész a pályán, és beveszel egy kanyart, arra gondolsz, hogy egy apuka vagy. Amikor egy autó mellett haladsz, arra törekszel, hogy a lehető leggyorsabb legyél, majd visszatérsz a bokszba, kiszállsz a kocsiból, és utána újra találkozol vele. Ilyenkor ez arra emlékeztet arra, hogy ki is vagy. Ilyenkor leszel újra igazán apuka. A pályától távol minden megváltozik. Most már nem egy fiatal srác vagy, hanem egy apuka. Az autóban viszont továbbra is nyomod.
Beszéljünk a balesetedről!
Nem változott semmi. Ez nem az életem része. Emlékszem, az időmérőn voltam Magyarországon és három nappal később ébredtem fel, Budapesten.
Mindig azt mondtad, hogy két célod van. Az egyik, hogy legyen egy fiad, és másik pedig, hogy nyerj egy világbajnoki címet.
Igen, most már csak egy hiányzik.
Van valami bizonyíték arra, hogy jövőre jobbak lesztek, mint idén?
Folyamatosan követem a saját autónk fejlesztését. Nem másokkal foglalkozom. Csak a saját autóm fejlesztését követem figyelemmel. Azt elmondhatom, hogy a számok jónak tűnnek, és hogy ez a csapat egy nagyon jó csapat.
Egyébként Alonso-ról hallottál mostanában valamit?
Küldött nekem egy sms-t Felipinho születésekor.
Gyakori vendég volt Maranello-ban…
Én meg Brazíliában.
Tudsz arról valamit, hogy hogy megy neki a munka? Megosztottatok bármiféle információt, vagy érzést?
A csapattal nagyon szoros a kapcsolata, nagyon szorosan követi a fejlesztéseket, hogy javaslatokat tudjon adni.
A következő év olyan lesz, mint a Forma-1 olimpiája. Lesz egy német, egy brit és a Ferrarinál pedig egy latin amerikai csapat lesz.
Nagyon szép, ez tetszik. Két versenyző, akik hasonló nyelvet beszélnek.
Kicsit olyan, mint a Milan.
Nagyon rajongója vagyok, főleg Leonardo miatt. De őszintén úgy gondolom, hogy a Milan úgy veszített el egy nagyon fontos játékost, hogy nem sikerült őt pótolni. Ha Ronaldinho jól játszik, akkor képes lehet eldönteni egy meccset, de egy kicsit többre lenne szüksége ahhoz, hogy a megfelelő módon tudja helyettesíteni Kakát. Ami nagyon jó dolog, hogy Leonardo nagyon intelligens.
Nos, szerintem a Ferrari erősebb, mint a Milan!
Eh. Ma ezt nem mondhatjuk ki, ugyanis ez az év elég rossz volt mindenkinek.