Csatlakozz hozzánk Facebook-on!!!

Üdvözöllek a fórumon!
Ahhoz, hogy hozzá tudjál szólni a témákhoz, regisztrálni kell ITT, ez 1percbe telik, és nincs aktiváló e-mail.

Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - ToreTTo

Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 22
16
F1 Hírek / Brawn: még nem téma Schumacher új szerződése
« Dátum: 2012. április 18, 12:33 »
A Mercedes csak az év későbbi szakaszában dönt majd arról, megkívánja-e hosszabbítani Michael Schumacher szerződését 2012-t követően is.

A hétszeres világbajnok jelenlegi hároméves kontraktusa, melynek köszönhetően a német versenyző 2010-ben visszatért a száguldó cirkuszba, az idei év végén jár le.

Bár Schumacher az első két szezonjában többnyire csak szenvedett a Mercedesszel, úgy tűnik, sikerült ismét formába lendülnie a W03-assal. Azzal a konstrukcióval, amivel a csapattársa, Nico Rosberg a múlt hétvégi Kínai Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, és a futamgyőzelmet is.

Ám az idény harmadik versenyét követően máris felmerült a kérdés, vajon fog-e 2013-ban az jövőre 44 éves német a W04-gyel versenyezni?

"Jelen pillanatban még minden teljesen nyitott" - árulta el a csapatfőnök, Ross Brawn a Bahreini Nagydíjat megelőzően.

"Az idény során majd kiderül, hogy mi a legjobb neki, mi a legjobb nekünk, és mi a legjobb mindannyiunk számára? de addig még sok minden fog történni. Mindenesetre Michael egy fantasztikus versenyző, és nagyszerű csapatjátékos."

Schumacher idén a kvalifikációk során egyre javuló formát mutat, hiszen Melbourne-ben a 4., Sepangban a 3., míg Sanghajban a 2. rajtkockából indulhatott. Ezzel együtt a hétszeres világbajnok mindössze egyetlen pontot tudott szerezni, Malajziában.

17
Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója éles kritikát fogalmazott meg a Formula-1 2012-ben életbe léptetett szabályaival szemben, mondván azokat "szándékosan" úgy alakították ki, hogy véget vessenek a Red Bull
dominanciájának.

"Már nincs meg a fölényünk, ami a tavalyi évben volt" - nyilatkozta Marko a Servus TV-nek.

"Ez pedig a számtalan technikai szabályváltoztatásnak köszönhető, melyeket a Red Bull ellen hoztak."

A szakember ugyanakkor azt is elismerte, hogy bár az új szabályok mindenkire vonatkoznak, a befújt diffúzorok betiltása, valamint az első vezetőszárnyak merevségi tesztjének szigorítása Sebastian Vettel 2011-es fölényének hatására születettek meg.

"De mindez nem lehet kifogás számunkra, hogy az autónk miért nincs azon a szinten, ahol lennie kellene" -ismerte el Marko.

A Red Bull az eddigi három futamból eddig egyszer sem tudott győzni, és csakegyetlen dobogós helyezést szerzett. Az osztrák csapat jelenleg a második helyen áll a konstruktőri világbajnoki pontversenyben 24 ponttal elmaradva a listavezető McLaren mögött, míg a pilótáknál Mark Webber a 4., Sebastian Vettel pedig az 5. pozíciót foglalja el.

Hozzászólás összevonva: 2012. április 18, 11:31
Ezt tudtuk eddig is,mert megoltek a bajnoksagot.Az FIA nem szokta hagyni sokaig.Mar vartam mikor vetnek veget ennek.

Saubert sajnalom kicsit,mert eloalltak a jo otlettel,a Ferrari majd lemasolja,es tovabb fejleszti,a Sauber meg lemarad,hiaba a jo otlet,nem marad eroforrasuk az elorelepesre a nagy csapatokkal szemben.

18
F1 Hírek / Bizonytalanná vált New Jersey 2013-as futamrendezése
« Dátum: 2012. április 18, 10:03 »
Az Egyesült Államok visszatérése a száguldó cirkuszba, a tavalyi év történéseit figyelembe véve korántsem nevezhető zökkenőmentes folyamatnak. A Texas állambeli Austin mellet épülő pálya számtalan jogi és pénzügyi gond után, az utolsó pillanatban került be az idei versenyprogramba, köszönhetően annak, hogy az eredeti promóter, Bernie Ecclestone jó barátja Tavo Hellmund kikerült a projektből, és a beruházók dollármilliókban mérhető pénzügyi garanciát adtak Ecclestone-nak arra az esetre, ha bármilyen okból nem készülnének el a meghatározott időre. Most úgy tűnik, a másik amerikai helyszín, a New York melletti New Jersey 2013-as futamrendezése is veszélybe került.

Tavaly szinte az egész szezonban témát szolgáltatott az USA visszatérése a Formula-1-be, és számtalan ellentmondásos jelentés érkezett az újonnan épülő pálya körül. A projektet pénzügyi nehézségek, állami tisztviselők ellenállása, engedélyek hiánya akadályozta, és késő ősszel nagyon úgy tűnt, hogy az USA Nagydíj nem kerül be az F1 idei programjába, annak ellenére sem, hogy az F1-nek nagy szüksége van a világ legnagyobb piacát jelentő Egyesült Államokra. Fordítva ez nem teljesen igaz.

A száguldó cirkusz kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone megpróbált előre menekülni, és több hónapos tárgyalássorozat végén, októberben bejelentették, hogy 2013-ban New Jersey is futamot rendez, és az aláírt szerződés tíz évre garantálja a széria számára a futamokat. A FOM vezér ezzel biztosította, hogy az F1 rövid időn belül biztosan visszatérjen az USA-ba, ha Austinban mégis úgy alakulnak a dolgok, hogy nem rendeznek futamot. Így már két amerikai helyszín is Ecclestone zsebében volt, a második ráadásul jelentősen erősítette a fehér lovag tárgyalási pozícióját az austini szervezőkkel.

A texasi pálya építése a legfrissebb (a tervező, Herman Tilke cégétől származó) jelentések szerint megfelelő ütemben halad, így egyre biztosabb, hogy novemberben lesz USA Nagydíj Austinban, ám most éppen New Jersey jövő évi futamrendezése került veszélybe.

A napokban maga Bernie Ecclestone jelentette ki, hogy egyáltalán nem biztos, hogy 2013-ban két futamot rendeznek az Egyesült Államokban, lehetséges, hogy New Jersey csak egy évvel később fogadja majd a szériát. A boxutca és az ahhoz csatlakozó épületegyüttes kialakítása ugyan jó ütemben halad, ám ennek ellenére Ecclestone úgy véli, számtalan megoldatlan kérdés van még, melyek bizonytalanná tehetik a 2013-as debütálást.

"Lehet, hogy a New York-i verseny 2013-ban lesz. Vagy ha nem 2013-ban, akkor 2014-ben"
- nyilatkozta nemrégiben az F1 teljhatalmú ura.

Ecclestone - akinek régi álma valósult meg az őszi szerződéskötéskor, és aki akár több futamot is elképzelhetőnek tartana a hatalmas országban - még az ősszel érdekes nyilatkozatot tett az amerikai mentalitásról, és az ország F1-hez fűződő viszonyáról. A FOM vezér akkori kijelentése igencsak sokatmondó:

"Egy évben maximum két versenyt rendezhetünk Amerikában, pedig ha figyelembe vesszük, hogy az ország akkora, mint Európa, és Európában jóval több verseny van, akkor elmondható, hogy ez igen nehéz így. Ha több versenyünk lenne ott, és sokkal több televízió bekapcsolódna, akkor talán rendben lenne. Amerika egy kicsit olyan, hogy előbb szeretik látni a hasznot, mielőtt bármit is elkezdenek, és ez így nem könnyű."

Hogy jelenleg milyen okok hátráltatják a New Jersey-ben folyó munkákat, Ecclestone egyelőre nem részletezte, az év végén azonban kiderül, hogy 2013-ban két futamot rendez-e a száguldó cirkusz az Egyesült Államokban, aminek olyan következménye is lesz, hogy a jelenlegi helyszínek közül egy már nem kerül be a programba.

19
Lewis Hamilton eddig kétség kívül sokkal jobb formában van, mint 2011-ben, és a brit versenyző úgy érzi, ennek köze van ahhoz, hogy a magánéletében és a csapatnál is sokkal jobban alakulnak a dolgok, így nem tartja valószínűnek, hogy nagyon győzködni kell majd a szerződése meghosszabbításakor.

Lewis Hamiltonnak a 2012-es szezon végén lejár a szerződése csapatánál, a McLarennél, és tavaly a gyengébb szereplés miatt többen is úgy vélték, hogy a 2008-as bajnoknak csapatváltásra lehet szüksége ahhoz, hogy újra teljes gőzzel és motiváltan versenyezzen.

Jelenleg azonban úgy tűnik, Hamilton maximálisan jól érzi magát Wokingban, és arra a kérdésre, hogy Martin Whitmarsh csapatfőnöknek rá kell-e beszélnie majd egy szerződéshosszabbításra, Hamilton a következőt válaszolta: "Nem, nem kell meggyőznie. A csapat fantasztikus munkát végez. Nem is lehetnék boldogabb máshol, mint itt."

A brit versenyző úgy érzi, idén végre jól alakulnak a dolgai, többek között édesapjával is újra szent a béke.

"Idén minden sokkal jobb. Jobb a csapat, jobb az autó, és én is sokkal jobb vagyok. Édesapám itt volt Kínában, és ez nem egy megjátszott dolog, most valóban minden nagyon-nagyon jól alakul, és ez tükröződik a teljesítményemben is."

Hamilton csapattársa, Jenson Button már a tavalyi évben egy több évre szóló megállapodást kötött a wokingi gárdával.

20
Szavazások / Ki nyeri a Kínai Nagydíjt?
« Dátum: 2012. április 14, 12:22 »
Ki nyeri a Kínai Nagydíjt?

21
Szavazások / Ki nyeri 2012-es Kínai idömérőt?
« Dátum: 2012. április 12, 09:30 »
Ki nyeri 2012-es Kínai idömérőt?

22
F1 Hírek / Esőt jósolnak a hétvégére
« Dátum: 2012. április 11, 14:01 »
Könnyen elképzelhető, hogy ezen a hétvégén sem lesz egyszerű dolga a Formula-1-es mezőnynek, ugyanis az időjárás-előrejelzések szerint Kínában is eső várható, akárcsak három héttel ezelőtt, a Maláj Nagydíjon.

Bár a hétvége folyamán várhatóan csökken majd a záporok, zivatarok valószínűsége, a meteorológusok szerint azonban nem kizárt, hogy a szombati időmérőedzés során is vizes pályán kell körözniük a versenyzőknek.

Míg csütörtökön még 24°C várható Sanghajban, addig pénteken, a szabadedzések kezdetekor a hőmérséklet már csak 16°C lesz, ami pedig - akár esik, akár nem - komoly hatással lehet az autók teljesítményére, és a gumik kopására is.

23
Bő egy héttel a Bahreini Nagydíj előtt, továbbra is nagy a bizonytalanság a verseny kimenetelét illetően. Jelenleg úgy tűnik, hogy a megoldás ügyében az érintettek egymásra mutogatnak, ám a csapatok érdekvédelmi szövetsége, a FOTA egyértelműen kijelentette, hogy a döntés, és természetesen ezzel együtt minden esetleges következmény az irányító testület, az FIA felelőssége.

Továbbra is ellentmondásos hírek érkeznek az arab államból. A hatalom kommunikációja a futam megtartása mellett érvel, míg egyes jelentések arról tájékoztatnak, hogy továbbra is zavargások vannak. Egy aktivista a börtönben két hónapja éhségsztrájkba kezdett, ami szintén állandó beszédtéma a Formula-1-ben.

Bernie Ecclestone hétfőn kijelentette, nem kényszerítheti a csapatokat arra, hogy amennyiben veszélyesnek ítélik meg a bahreini helyzetet, úgy elutazzanak versenyezni az országba. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a távolmaradás komoly üzleti következményekkel járhat.

Ennek kapcsán a FOTA egy nyilatkozatot adott ki, mely szerint a döntés, és annak minden következménye csak és kizárólag az irányító testület felelőssége.

"Nemrégiben a médiában megjelent bizonyos találgatás arról, hogy a csapatok kérhetik az idei Bahreini Nagydíj törlését. Erre nincs lehetőség, a csapatok nem tudják törölni a nagydíjat. Egy nemzetközi sorozatban versenyzünk, amit úgy hívnak, hogy FIA Formula-1-es Világbajnokság, éppen ezért ilyen kérdésekben az FIA ad útmutatást a csapatoknak" - állt a közleményben.

Nem sokkal a FOTA közleménye után a Lotus F1 Team bírálta a bahreini szervezőket, mivel olyan jellegű kommunikációt tettek nyilvánossá, mely szerint az enstone-i alakulat támogatná a futam megrendezését. Mint kiderült, a Lotus képviselői Bahreinben jártak, és készítettek egy dokumentációt, mely az ott tapasztalt biztonsági helyzetről szól, és melyet minden csapat számára elküldtek. Most a bahreini szervezők ebből a dokumentumból tártak fel részleteket, amihez a Lotus előzetesen nem járult hozzá.

"A Bahrain International Circuit kiadott egy sajtónyilatkozatot, mely azt idézi, hogy a csapatunk támogatja a Bahreini Nagydíjat. Az idézetek részei voltak egy bizalmasan kezelendő, teljesen belső használatra készült dokumentumnak, amit még a múlt héten elküldünk az F1-es csapatok menedzsereinek. A Lotus F1 Team egy a Formula-1-es világbajnokságban versenyző 12 csapat közül, és sosem próbáltuk saját magunkkal helyettesíteni az FIA-t, mely egyedüli szervezetként jogosult meghatározni, hogy a nagydíj megrendezésre kerüljön vagy nem, és támogatjuk a FOTA közleményét, és annak következményét"- állt a Lotus hivatalos közleményében.

A Lotus dokumentáció bizonyos részleteinek feltárása tehát mindössze azt eredményezte, hogy nőtt a feszültség a szervezők és a csapatok között. Az alakulatok mindenesetre a Kínai Nagydíj hétvégéjén sort kerítenek arra, hogy megvitassák a következő lépéseket.

24
F1 Hírek / Sauber: a jövőben Kaltenborn veszi majd át a helyemet
« Dátum: 2012. április 10, 09:29 »
A jelenleg 68 éves Peter Sauber elárulta, a jövőben Monicha Kaltenborn, a Sauber istálló vezérigazgatója veszi majd át a helyét a csapatvezetői poszton. Ezzel az indiai hölgy lenne a Formula-1 történetének első női istállófőnöke.

"Mindig is azt mondtam, hogy 70 évesen már nem akarok a boxutca falánál ücsörögni" - nyilatkozta Sauber a Der Sonntagnak.

"Biztosan állíthatom, hogy az utódom Monisha Kaltenborn lesz. Ez biztos. Hogy mikor veszi majd át a helyemet, az egyelőre még nyitott kérdés."

"Ő lesz az első női csapatfőnök a Formula-1 történetében. Tizenhárom éve dolgozik velünk, folyamatosan vezető pozíciókban. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerűen fogja végezni a feladatát."

Valójában Sauber úr egyszer már távozott a depóból, azt követően, hogy eladta csapatát a BMW-nek, és helyét Mario Theissen vette át. Majd 2010-ben visszatért, hogy megmentse korábbi alakulatát a bajor gyártó távozása után.

Ugyanakkor a svájci csapatfőnök arra is utalt, hogy ezúttal már végleg szeretne visszavonulni a száguldó cirkusztól, és másodjára már nem fog visszatérni.

Így 2-3 éven belül a most 41 éves Kaltenborn veheti át a hinwilli istálló irányítását.

25
F1 Hírek / A csapatvezetők lefújnák a Bahreini Nagydíjat
« Dátum: 2012. április 10, 09:27 »
Az egyik "top" Formula-1-es istálló vezetője, a brit Guardiannak nyilatkozva elárulta, mind a 12 csapatfőnök egyetért abban, hogy idén is törölni kell a Bahreini Nagydíjat. Ám a végső döntésre egészen a hétvégi Kínai Nagydíjig kell várni, amikor az FIA elnöke, Jean Todt találkozik a csapatvezetőkkel.

Ennek ellenére, a magát megnevezni nem kívánó istállófőnök elárulta, abban bízik, hogy a versenyt lefújják, vagy legalább egy későbbi időpontra halasztják, amikor remélhetőleg már békésebb belpolitikai helyzet várja majd a mezőnyt az arab királyságban.

"Nagyon kényelmetlenül érzem magam Bahreinnel kapcsolatban" - idézi a Guardian. "Ha brutálisan őszinte akarok lenni, akkor az egyetlen módja, hogy bármiféle incidens nélkül megrendezzük a versenyt az, ha a hadsereg teljesen blokád alá vonja a pályát. Ez pedig elfogadhatatlan lenne, úgy a Formula-1, mind Bahrein számára."

"Mind abban bízunk, hogy az FIA törli a versenyt. Tisztán jogi szempontból, ami a biztosítást és a kormányzat tanácsát illeti, szabad az út. De mindannyiunkat nyugtalanít, hogy naponta történnek atrocitások."

"A többi csapatfőnöknek is ugyanilyen aggályai vannak. Az egész múlt hetet azzal töltöttem, hogy megbizonyosodtam róla, hogy a biztosítások rendben vannak, szóval megnyugtathatom a csapatot. Küldtem egy e-mailt a jogi osztályunknak, hogy meggyőződjek róla, hogy az utazások során minden munkatársunk biztosítva van terrorista cselekmények, és zavargások ellen."

"Úgy tűnik, mindamellett, hogy politikai téren előrelépés figyelhető meg, Bahrein nem áll készen. A legjobb megoldás az lenne, ha egy későbbi időpontra halasztanák a futamot, vagy törölnék."

"De ezt a döntést az FIA-nak, a FOM-nak, és a kereskedelmi jogok birtokosának kell meghoznia."

26
F1 Hírek / Argentína átveheti Korea helyét 2013-ban
« Dátum: 2012. április 06, 12:27 »
Az olasz Autosprint magazin értesülései szerint Argentina válthatja Koreát a 2013-as Formula-1-es versenynaptárban, azt követően, hogy az argentin kormány egy hároméves szereződést készül aláírni Bernie Ecclestone-nal a jövő hónapban.

A dél-amerikai országban összes F1-es versenyének a Buenos Airesben található Autodromo Oscar Alfredo Galvez pálya adott otthont, ahol utoljára 1998-ban körözhetett a mezőny. Cristina Fernandez de Kirchner elnök a múlt hónapban viszont úgy nyilatkozott, hogy a 2013-as Argentin Nagydíjnak a tengerparti üdülőváros, Mar del Plata fog otthont adni.

"A kormány elfogadja a kihívást, és megrendezi az Argentin Nagydíjat, hogy világszerte népszerűsítsük országunkat" - idézi az Autosprint az argentin turisztikai minisztert, Carlos Enriqeu Mayert.

"Májusban egy hároméves szerződést írunk alá."

Az Autosport beszámolójából az is kiderült, hogy az 5 kilométer hosszú aszfaltcsík megtervezéséért Hermann Tilke lesz a felelős.

Ugyanakkor a jövő évi versenynaptár továbbra is 20 futamból fog állni, így Argentina és New Jersey érkezésével két jelenlegi helyszín biztos, hogy kikerül a jelenlegi rendezők közül.

Mivel a Spanyol Nagydíjat nagy valószínűséggel Barcelona és Valencia felváltva fogja rendezni, így egy hely felszabadul.

A másik lehetőséges kieső az Autosprint szerint a Távol-Keleten keresendő: "A Koreai Nagydíj úgy tűnik már nem képes eleget tenni a Bernie Ecclestone irányába vállalt anyagi kötelezettségeinek."

Hozzászólás összevonva: 2012. április 06, 12:33
+egy tervrajz az Argentín pályáról:http://www.autosblog.com.ar/wp-content/gallery/formula-1-argentina-mar-del-plata/atlantic_f1_street_circuit_mar_del_plata_argentina.jpg

27
F1 Hírek / Button: örülnék, ha Alonso lenne a csapattársam
« Dátum: 2012. április 02, 14:50 »
Jenson Button örülne, ha mint csapattárs mérhetné össze a tudását Fernando Alonsóval, de csak abban az esetben, ha nem lehetne Lewis Hamilton márkatársa.

A McLaren versenyzője úgy véli, a kétszeres világbajnok spanyol pilóta ideális csapattárs lenne, hiszen óriási tehetsége jó viszonyítási alapot jelentene Button számára. Bár ezzel a 32 éves brit nem azt akarja mondani, hogy úgy tervezi, a közeljövőben elhagyja a McLarent a Ferrari kedvéért.

Az Agencia Estado brazil hírügynökség értesülései szerint a 2009-es világbajnok tavaly októberben tárgyalásokat folytatott a Ferrarival, mielőtt ismét aláírt Wokingba.

?Örültem, hogy elismerték az eddigi munkámat. Ugyanakkor meg kellett hallgatnom, hogy a többi csapat milyen ajánlattal tud előállni? ? nyilatkozta Button.

?Lewis rendkívül gyors, ezt mindig láthatjuk, és nagyon izgalmas, hogy egy ilyen csapattársam lehet. Olykor nehéz, olykor viszont nagyszerű, és ez egy igazi kihívást jelent, amit nagyon szeretek. De ha például Lewis nem lenne a Formula-1-ben, személy szerint úgy érzem, izgalmas lenne Fernando csapattársának lenni.?

?Fernando rendkívül tehetséges, kétszeres világbajnok, és nagyon gyors. Vajon ő a leggyorsabb az F1-ben? Valószínűleg nem, és valószínű ő is ugyanezt mondaná, mert nagyon intelligens.?

?Egyes dolgokban hasonlítunk, de bizonyos dolgokban határozottan nem. Az egyik amiben igen, hogy mindketten olyan embereket szeretnénk magunk mellé, akik csapatot alkotnak. Mindkettőnknek szüksége van rá, hogy megszerezzük ezt a fajta támogatást.?

?Szóval izgalmas lenne együtt dolgozni vele, és egyúttal az ellenfelének is lenni.?

28
F1 Hírek / A Red Bull visszaesése megjósolható volt
« Dátum: 2012. április 02, 14:49 »
A Red Bull tavalyi dominanciája után a 2012-es évad első két versenyén egyértelművé vált, hogy az energiaitalosoknak teljesítmény tekintetében van még mit behozniuk, elsősorban a McLarenhez képest. Az egykori Formula-1-es pilóta, Martin Brundle a Red Bull sebességének hiányát úgy jellemezte, mint a 2012-es szezon egyik legnagyobb meglepetése, ám hozzátette, hogy a szabályváltozásokból valamelyest sejteni lehetett ezt.

A kétszeres világbajnok, Sebastian Vettel és csapata a 2011-es év hatalmas sikerei után az idei szezon legnagyobb esélyeseként indult, de a McLaren ausztráliai dominanciája, illetve a Maláj Nagydíj meglepetés Ferrari győzelem, és Sauber második helye felülírta a várakozásokat.

Martin Brundle úgy véli, hogy az RB8 küzdelme mindenképpen meglepetés, de azt is hozzátette, hogy ez a fordulat részben megjósolható volt.

"Ha megnézzük a szabályváltozásokat, akár úgy is tűnhetne, hogy ezekkel a szabályokkal az volt a terv, hogy lassítsák a Red Bullt. Megduplázták az első szárnyak merevségének torziós terhelését, és ez a Red Bull számára hátrányt jelenthet. Aztán az orr-rész közelebb került a földhöz, illetve a kipufogógázok segítsége nélkül a magas hátsórész semmit sem ér. Ez mind mind ellenük dolgozik" - vélekedett Sky televízió F1-es kommentátora.

Egy nevét elhallgatni kívánó red bullos mérnök elmondta, a téli teszteken az istálló igencsak hoppon maradt, amikor világossá vált, hogy a McLaren jobban felkészült az új szabályok alkalmazására.

"A McLaren előrukkolt egy olyan kipufogó rendszerrel, ami súrolta a szabályosság határait,de végül az FIA legálisnak találta" - nyilatkozta a mérnök.

"Adrian Newey-nak alkalmazkodnia kellett" - tette hozzá, utalva a Red Bull utolsó pillanatban meghozott döntésére, ami a szezon előtti tesztek utolsó napjaiban megváltoztatta az addigi taktikát.

A tavalyi dominancia után, most az energiaitalosok sem tagadják, jelenleg a felzárkózásra összepontosítanak. "Jobban meg kell értenünk az autót, ezért a következő versenyen Kínában nem lesz sok új alkatrészünk"- árulta el a csapat tanácsadója, Helmut Marko.

Martin Brundle Sebastian Vettel malajziai frusztráltságára is kitért. Brundle ugyan nem tartja indokoltnak Vettel viselkedését a Narain Karthikeyannal történt incidens után, de megérti, hogy a csalódottság beszélt belőle.

"Nem" - válaszolt Brundle arra a kérdésre, hogy Vettel jogosan idiótázta-e le az indiait.

"Ő csak egy dühös ember, akinek jelenleg nincs nyertes autója. Ő csak csalódott volt."

29
F1 Hírek / Hivatalos: Perez váltja Massát a Ferrarinál
« Dátum: 2012. április 01, 08:48 »
Régóta terjengtek már a pletykák miszerint Pérez válthatja majd jövőre, az évek óta saját magát alulmúló Felipe Massát, majd az első két futamot követően - amikor is szenzációs versenyeket követően a mexikói 22 ponttal, a tabella ötödik helyén találhatta magát, míg Felipe még egyetlen pontot sem szerzett - többen is arról kezdtek el beszélni, hogy akár év közben is megtörténhet a csere. Nos, a gyanú beigazolódott.

 Pérez remek teljesítményt nyújtott az első két futamon, Ausztráliában az utolsó helyről, egészen a nyolcadik pozícióig kapaszkodott fel, Malajziában pedig a második helyen végzett, így nem csoda, hogy rögtön a mexikói Ferraris szerződésétől zengett a sajtó.

 Domenicaliék végül a mai nap hivatalosan is bejelentették, hogy a Kínai Nagydíjtól Pérez váltja majd Massát. Ami az érdekessége a dolognak, hogy a két pilóta helyet cserélt egymással, így Massa nem marad ülés nélkül, és hét év után, ismét visszatér a svájci csapathoz (ez egy fajta kárpótlás lehet a Ferrari részéről).

 "Először is szeretném megköszönni Massának a sok évnyi kitartó kemény munkát és elszántságot, amit a csapat felé tanúsított. Büszkék vagyunk rá, hogy a 2009-es Magyar Nagydíjon történtek után sem adta fel, és nagyon örülünk neki, hogy a rákövetkező szezonban már ismét velünk lehetett. Azonban folyamatosan azon dolgozunk, hogy újabb tehetséges pilótákkal gyarapítsuk a sportot, és persze a csapatunkat, ezért úgy éreztük lépnünk kell e tekintetben. Pérez már régóta a versenyzői akadémiánk tagja volt, sokan nagyszerű, gyors, és magabiztos pilótának tartják a csapatunknál, maga Luca di Montezemolo is dicsérő szavakkal illette, így nem volt kérdéses, hogy egyszer majd nálunk versenyezhet." - fejtette ki részletesen válaszát Domenicali, arra a kérdésre, miszerint, miért pont Pérezre esett a maranellói gárda választása.

 Felipe mellett nagyon sokáig kitartott a Ferrari, annak ellenére, hogy már évek óta egyre többen azt mondták, hogy mennie kéne, rengeteg lehetőséget kapott a brazil, így Massa is visszafogottan nyilatkozott a váltásról.

 "Nyilvánvalóan nagyon sajnálom a történteket, a balesetem után sajnos nem alakultak jól a dolgok. Minden erőmmel azon voltam, hogy visszanyerjem a régi formámat, ami idővel úgy érzem sikerült is, azonban a szerencse nem állt mellém. Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy a csapat így döntött, remekül éreztem magam itt, olyanok voltunk, mint egy nagy család" - mondta csalódottan Felipe.

 "Fura érzés visszatérni ahhoz a csapathoz, ahol hét éve versenyeztél utoljára, azonban már az első napom is remekül telt a Saubernél, láthatóan rengeteget fejlődtek azóta. Az autó gyorsnak tűnik, alig várom, hogy kipróbálhassam Kínában, és bebizonyíthassam a Ferrarinak, hogy hibáztak amikor meghozták ezt a döntést".

 Sergio is szólt pár szót, a mexikói természetesen nagyon örül, hogy a Ferrarinál versenyezhet.

 "Alig tudtam még felfogni a dolgokat, hiszen nagyon gyorsan történtek az események, és még csak a második évemet töltöm a Forma 1-ben. El sem tudom mondani, mennyire örülök neki, hogy itt lehetek, hiszen minden pilóta arról álmodik, hogy egyszer a Ferrarinál versenyezhessen. Továbbá annak is nagyon örülök, hogy egy ilyen pilóta lehet a csapattársam, mint Fernando Alonso. Remélhetőleg rengeteget tanulhatok majd tőle, tudom, hogy nem lesz könnyű, de mindent beleadok, hogy a lehető legtöbbet kihozzam az autóból, és jó eredményeket érjek el" - mondta Pérez.
ÁPRILIS 1.

30
A Sauber F1 Team erősen kezdte a 2012-es idényt, és jelenleg 30 ponttal a konstruktőri pontverseny negyedik helyén áll. Hogy a folyamatos fejlesztésekkel sikerül-e a szezon további részében is fenntartani ezt a remek formát, az még a jövő zenéje, a svájci alakulatnál azt azonban már most elmondták, hogy nem engedhetik meg maguknak az idei év innovációjának, a Mercedes "W-csatornájának" másolását.

Bár még mindig érkezik panasz a Mercedes idei innovációjával kapcsolatban - már ami a jogszerű használatot illeti - ettől függetlenül valószínűleg a nagyobb alakulatok már hozzáláttak saját rendszerük építéséhez, hiszen az FIA zöld jelzést adott, és legálisnak minősítette azt.

A kisebb költségvetésű csapatok számára ez azonban hátrányt jelenthet, többek között a Peter Sauber csapatának is, akik Malajziában közel kerültek a győzelemhez.

"Ha most indítunk egy üres lappal, akkor nagyjából két hónap múlva készülnénk el. Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy nem lenne-e jobb a hagyományos fejlesztési tervünkkel megpróbálni jobb köridőket elérni. Másrészt egy nagy csapat képes az ilyen fejlesztéseket a saját normális programjával párhuzamosan kezelni" - nyilatkozta a svájci csapat vezető tervezője, Matt Morris a német Auto Motor und Sportnak.

Az Auto Motor und Sport további technikai vonatkozásokat is feltárt, mégpedig azt, hogy a rivális csapatok egyre közelebb kerülnek a Red Bull-féle flexibilis első szárny megvalósításához.

Az utolsó barcelonai tesztnapon Sebastian Vettel sérült RB8-asáról készült fotókon egy egyfajta torziós rúd volt látható az első szárny belsejében. Egyes vélemények szerint ez a torziós rúd segítette a Red Bullt abban, hogy a szárnyak átmenjenek az FIA statikus terhelési tesztjén, de sebesség hatására hajlékonnyá válnak. Az FIA egyik bennfentes tagja szerint a szövetség is tud erről a torziós rúdról, és tesztelésre engedélyezték, ugyanakkor a nagydíjakra nem.

Oldalak: 1 [2] 3 4 ... 22

Weblap Olcsón! PC Szaki Most! specitool.hu
Finom17.com
mora, sopron, biorezonancia, homeopatia, colon, akupuntura
starbug -
Tudomány, sztárok, érdekességek