A 2009-es szezonban Heikki Kovalainennek egyértelműen az a célja, hogy az eddigieknél lényegesen jobb teljesítményt nyújtson. A finn elmondta, csapattársa, Lewis Hamilton mellett a többieknek is szeretne nehéz perceket okozni.
A 27 éves pilóta 2007-ben a Renault-nál debütált a Forma-1-ben, ám a francia csapat tavaly már nem tartott igényt a szolgálataira, így Kovalainen a McLaren-Mercedeshez igazolt. A wokingi alakulat autóját vezetve 2008-ban a hetedik helyen végzett a bajnokságban, és 45 ponttal kapott ki márkatársától, az egyéni címet szerző Hamiltontól.
Kovalainen idén természetesen javítani szeretne, és az Autosportnak adott interjújában elmondta, úgy érzi, hogy készen áll arra, hogy mindenkit legyőzzön.
"Az előző két szezonnal ellentétben remélhetőleg, jobb lesz a mostani és javíthatunk az eredményeken. Egész biztos, hogy felkészültebbnek érzem magam és nem látok okot arra, hogy miért is ne lehetne jobb az idény"- vélte a 27 éves finn.
"Mindössze annyit mondhatok, hogy fizikailag és mentálisan is jobb formában vagyok az előző évhez képest. Azt gondolom, hogy majdnem mindig ugyanaz a helyzet, vagyis az ember minden évben próbál apránként fejlődni. Nincs szó nagy különbségekről, de jobb formában érzem magam, és remélhetőleg a többieknek is nehéz perceket okozhatok, nemcsak Lewisnak. A cél az, hogy megpróbáljak mindenkit legyőzni"- mondta Kovalainen, aki hozzátette azt is, hogy természetesen majd csak a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon derül ki, hogy hol is állnak, és mire lehetnek képesek. Kovalainen egyébként még nem vezette az MP4-24-est, mivel a múlt heti portugáliai teszten az óriási eső miatt nem tudott pályára hajtani.
A finn elismerte, hogy rengeteg dolgot tanult 2008-ban, és úgy véli, könnyebb idény vár rá: "Úgy érzem, hogy most már jobban ismerem a csapatot, azt, hogy hogyan működik, hová fordulhatok a kérdéseimmel, és talán már az autót is jobban tudom abba az irányba fejleszteni, ahová én szeretném. Azt gondolom, hogy ez a legnagyobb dolog."
Kovalainen, ahogyan azt mondta, szeretne mindenkit legyőzni idén, ám minden bizonnyal ebbe csapattársának, a 2008-as világbajnok Lewis Hamiltonnak is lesz beleszólása. A finn pilóta elárulta, a csapat egész biztosan nem fog beleszólni kettejük csatájába, és hozzátette azt is, a brittel azonos bánnak vele.
"Nem gondolom azt, hogy másodhegedűs lennék Lewis mellett. Tavaly azt éreztem, hogy 100 százalékos támogatást kapok a csapattól, ő pedig egyértelműen jobb munkát végzett, mint én"- mondta a 2009-ben kettes rajtszámmal induló versenyző. "Nekem csak javítanom kell a teljesítményemen, a munkámon, amit az istállóval végzek, és most, hogy jobban ismerem a csapatot, azt gondolom, jobban kellene kezdenem az évet, és egész szezonban tartani kellene azt a szintet."
"Számomra semmin sem változtat az, hogy ki is a csapattársam, én mindig a saját munkámra, felkészülésemre koncentrálok"- szögezte le a pilóta, aki nem tart feszültségektől akkor sem, ha sikerül borsot törnie Hamilton orra alá.
"Nem hiszem, hogy probléma lenne. ő profi, tudja, hogy hogyan mennek a dolgok. Az biztos, hogy elszántan végzi a munkáját, csakúgy, mint tavaly tette. Biztos vagyok abban, hogy ez nem fogja befolyásolni a kapcsolatunkat. Ha együtt tudunk hajtani, biztos, hogy a csapat előrelép. Ez a célunk, és együtt is dolgozunk"- mondta a finn. "Természetesen fantasztikus lenne legyőzni Lewis, hiszen mindig mindenki a világbajnokot akarja megverni. ő egy nagyon jó pilóta. Jelen pillanatban az én prioritásom azonban nemcsak az, hogy legyőzzem Lewist, és előtte végezzek. Azt gondolom, hogy javítanom kell a Forma-1-ben töltött előző két szezon után. Ez a célom."
F1hirek.hu